Gostovanje Ateljea 212 u Pragu

Gostovanje Ateljea 212 u Pragu

13. oktobra 2018, prvi put u Pragu u organizaciji Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSSI) u Pragu i Spskog kulturnog društva Radost, pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ambasade Srbije u Pragu, izvedene je predstava Ateljean 212, Kafa i cigarete. 

Već sam naslov predstave KAFA I CIGARETE – POZDRAV IZ BEOGRADA jasno nagovaštava da je riječ o svojevrsnom autorskom odjeku kultnog filma “Coffee and Cigarettes”, Džima Džarmuša.

Inspirisana motivima filma, autorkaMia Knežević napisala je omnibus dramu sastavljenu od sedam priča u kojima različite generacije likova (profesor i student, starija i mlađa sestra, drug i drugarica, čovek i njegova ljubavnica, bivši par iz gimnazije), kroz temu cigareta i kave pričaju svoje ljudske životne ljudske priče ispunjene problemima i strahovima savremenog života.

Dramska priča i predstava, svojim smeštanjem na pozornicu ne želi da preimenuje priču filma, naprotiv – koristeći samo izvorni dramaturški model, želi da sa publikom podeli sasvim lične teme, prepoznate u savremenom trenutku. I sve strepnje i sve nade koje iz tih tema proizilaze. Susreti- slučajni ili priželjkivani; odlasci – željeni ili iznudjeni; neizvesnost svakog trenutka ka kome žurimo, neminovnost svakog trenutka koji nas očekuje … jednom rečju sam život, neizmjerno bogat, satkan od nebrojeno mnogo slojeva i značenja, tuga i radosti, susreta i rastanaka – uz kavu i cigarete, možda se može makar malo bolje razumeti.

KAFA I CIGARETE – POZDRAV IZ BEOGRADA
Posvećeno filmu Džima Džarmuša “Coffee and Cigarettes”
Režija: MIA KNEŽEVIĆ
Scenografija: Miljena Vučković
Kostimografija: Dragica Laušević
igraju:
Ivana: MILICA MIHAJLOVIĆ
Relja: NEBOJŠA ILIĆ
Profesor (Danilo): TIHOMIR STANIĆ
Azra: DARA DŽOKIĆ
Masha: MILICA TRIFUNOVIĆ
Student (On): MARKO GRABEŽ
Milenko: SVETOZAR CVETKOVIĆ
Produkcija i tehnička realizacija: Pozorište Atelje 212Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *